Община Крушари кмет

Илхан Мюстеджеб

Телефон: +359 5771 2024
Факс: +359 5771 2136
Имейл адрес: ilhan.mustedzheb@krushari.bg
ЗАТВОРИ
ЗАТВОРИ

Община Крушари ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Председател ОбС Видин Каракашев

Телефон: +359 5771 22 72,
вътрешен 306
ЗАТВОРИ

Проект BG-RRP-11.010-0034 "Ремонт на съществуваща сграда, изграждане на пристройка и нова сграда, и благоустрояване на дворно пространство на Дом за стари хора „Св. Петка“

Проект BG-RRP-11.010-0034 "Ремонт на съществуваща сграда, изграждане на пристройка и нова сграда, и благоустрояване на дворно пространство на Дом за стари хора „Св. Петка“ се изпълнява по Договор с регистрационен номер на договора BG-RRP-11.010-0034-C01 за финансиране по Инвестиция „Модернизиране на дългосрочната грижа“ към Национален план за възстановяване и устойчивост процедура чрез директно предоставяне на средства на конкретни крайни получатели „Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора“, сключен между Министерство на труда и социалната политика и Община Крушари.

В рамките на проекта ще се извършат мерки за енергийна ефективност за сградата на дома с оглед спестяване на енергийни, водни и други ресурси. Предвиждат се нова вентилация, настилки, облицовки и мазилки в кухненските помещения. Стаите за настаняване се преустройват и се обединяват, така че да отговарят на изискванията за минимални площи за настаняване. Предвижда се преустройството на стаите, разширяване и ремонт на баните. Предвижда се преустройство на манипулационната в изолатор. Рецепцията се изнася в общото помещение - антре. Предвижда се изграждане на нов асансьор за достъп до второ ниво. Коридорът пред стълбището се преустройва в дневна за събиране и забавление. Ще се изгради нова допълнителна жилищната сграда за домуващите с топла връзка между съществуващата сграда и новата. Предвижда се доставка на оборудване и обзавеждане за дома. Всички дейности по проекта са във връзка с прилагането на Закона за социалните услуги, съгласно който всички домове за стари хора следва да се реформират в съответствие със стандартите за качество на резидентната грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст, определени в Наредбата за качеството на социалните услуги.

Проектът цели да приведе Дом за стари хора "Св. Петка" с. Добрин, община Крушари“ в пълно съответствие с изискванията на стандартите за качество на резидентната грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст по отношение на специализираната среда за предоставянето на услугата. Дейностите и мерките на предложението целят подобряване на средата на живот и обитаване на възрастните хора, създаване на привлекателна, енергийно ефективна, подкрепяща, здравословна и безопасна среда, осигуряване на максимално близка до естествената домашна среда, подобряване на достъпната среда, обособяване на зони по интереси в и извън сградата. Мерките ще повлияят положително на социалното включване и контакти на възрастните хора, ще подобрят микроклимата в дома и ще спомогнат за това потребителите да се чувстват пълноценни и значими. Предвидените дейности по модернизация, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и изграждане на достъпна архитектурна среда, ще доведат до постигане на следните резултати:

- Ремонтиран и модернизиран Дом за стари хора – с.Добрин; - Създадена достъпна среда в обекта, с подходящи архитектурни и социално – битови условия, осигуряваща достъп и включване на лица с увреждания; - Създадени условия за равен достъп до помощенията и услугите, които домът предлага; - Осигурени по-добри жизнени условия, топлинен комфорт и по-високо качество на услугите в адекватна среда.

Ще бъде постигнато по-високо ниво на енергийната ефективност сградата (след изпълнение на мерките за енергийна ефективност сградата ще достигне клас на енергопотребление „B“) и ще се намалят разходите за енергия. Ще се подобрят експлоатационните характеристики за удължаване на жизнения цикъл на сградата. Ще бъде осигурена достъпна среда на лицата с увреждания в съответствие с нормативните изисквания. Домът ще повиши своята привлекателност. Съвременната и енергийно ефективна материална база ще осигури здравословни и качествени условия за обитаване и по-добра грижа за възрастните хора.

Чрез подобряване на достъпа на хора с увреждания ще се изпълнят изискванията на Наредба №РД-02-20-2/26.01.2021 г. за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията. С доставката на оборудването и обзавеждането ще се гарантират безопасна и сигурна среда за лицата в надтрудоспособна възраст и хората с увреждания.

Проектното предложение е в съответствие с Приоритет 2 „Развитие на достъпни образователни, здравни, социални, културни, младежки и спортни дейности“ , Мярка 2.4: "Санирани общински сгради с внедрени мерки за енергийна ефективност" от ПИРО 2021-2027 г. и СП2: "Постигане на равен достъп до качествено образование, здравеопазване и социални услуги. Социално включване." от Интегрирана териториална стратегия за развитие на Североизточен район на Република България.

Срокът за изпълнение на проекта е от 21.06.2024 г. до 31.12.2025 г.

Общата стойност на проекта в размер на 1 873 832.39 лв., представляваща безвъзмездна финансова помощ се осигуряват от Механизма за възстановяване и устойчивост.

Прикачени файлове

Към началото на страницата

Настройки на сайта

Достъпност
За потребители
с дислексия
Размер на текста

-16px+

По подразбиране

Карта на сайта
Разгледай